Barnevelders sluiten vaker hypotheek over

Geplaatst op: 29-10-2018

BARNEVELD – De lage rente zorgt ervoor dat meer Barnevelders hun hypotheek oversluiten. In de afgelopen drie maanden steeg het aantal overgesloten hypotheken met 11,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Barneveldse oversluiters kiezen massaal voor zekerheid: ze zetten de huidige lage rentetarieven voor langere tijd vast. Gemiddeld bedraagt de nieuwe rentevasteperiode zo’n 15 jaar. Meer dan de helft van de mensen die oversluit, kiest voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekrente voor een hypotheek die 15 jaar vaststaat, ligt op dit moment tussen de 2 en 2,5 procent. Dat is fors lager dan een aantal jaren geleden. Oversluiten is daardoor ook interessant voor wie nog een lopende hypotheek heeft. Dat geldt met name voor mensen met een annuitaire, aflossingsvrije of lineaire hypotheek. De boeterente verdien je bij zulke hypotheken doorgaans terug via lagere maandlasten. 
Bij (bank)spaarhypotheken ligt dat anders, omdat woningbezitters bij zo’n hypotheek zelf ook rente ontvangen. Als ze hun hypotheek oversluiten wordt die rente lager, waardoor ze zelf meer moeten inleggen om de aflossing bij elkaar te sparen. 
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 1 op de 3 woningbezitters in Nederland de hypotheekrente te hoog vindt, maar dat slechts een klein deel ervoor kiest om de hypotheek over te sluiten. Vooral de boeterente is voor huiseigenaren een drempel. Ook al verdien je die terug, niet iedereen kan die boete zomaar ophoesten. Veel hypotheekverstrekkers bieden daarom de mogelijkheid van rentemiddeling. Daarbij sluit je een nieuwe hypotheek af bij je huidige hypotheekverstrekker. De boete wordt daarbij verrekend in je nieuwe rentepercentage. Lees meer over het oversluiten van je hypotheek op pagina 6.