Analyse: waarom gebeurt het zo weinig in Barneveld?

Geplaatst op: 11-12-2017

December 2017 

BARNEVELD – Op steeds meer plekken in Nederland veranderen leegstaande kantoren in wooncomplexen. Behalve in Barneveld. Hoe komt dat?

Het klinkt zo logisch. Aan de ene kant staan er al jarenlang kantoren leeg. Aan de andere kant zoeken veel mensen in Barneveld naar betaalbare woonruimte. Waarom zou je dan kantoortuinen niet omtoveren tot appartementen en studios?

Dat gebeurt volop in Nederland. Volgens het CBS werden er in 2016 8.000 woningen gerealiseerd in lege kantoren, fabrieken en kantoorpanden. De gemeente Barneveld droeg daar met 5 huizen nauwelijks aan bij. Dat heeft meerdere redenen.

Beperkte mogelijkheden
Zo lenen niet alle leegstaande kantoorpanden in Barneveld zich voor transformatie. Ook staan sommige leegstaande kantoorpanden op plekken waar wonen niet mogelijk is omdat regelgeving dat niet toestaat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de grote leegstaande kantoorpanden aan de Baron van Nagellstraat, langs de A1 op Harselaar.

Hoge kosten, lagere opbrengsten
Daar komt bij dat niet iedere vastgoedeigenaar heil ziet in het ombouwen van kantoorpanden. Dat kost namelijk veel geld. Zo moet er geïnvesteerd worden in het plaatsen van keukens en badkamers, het leggen van leidingen, het plaatsen van muren, het realiseren van ventilatiesystemen et cetera. Daar komt bij dat woningen moeten voldoen aan strengere brandveiligheidseisen dan kantoren. Als die kostbare transformatie is afgerond, moet de eigenaar doorgaans ook nog eens genoegen nemen met een lagere huurprijs per vierkante meter. Daar heeft niet elke vastgoedeigenaar zin in.

Geen harde noodzaak
Tot slot wordt er in de gemeente Barneveld nog volop gebouwd. Tot en met 2020 komen er jaarlijks zo’n 600 nieuwe woningen bij, onder meer in de wijken Veller, De Burgt en Bloemendal (Barneveld), Holzenbosch en Wikselaarse Eng (Voorthuizen) en Kootwijkerbroek-Oost. Het woningaanbod groeit dus. Daarom is de noodzaak minder groot om kantoren om te bouwen en het perspectief voor vastgoedeigenaren minder aantrekkelijk.

Einde aan transformatie in zicht?
Overigens lijkt de trend in Nederland al weer aan het omslaan. In 2015 en 2016 werden nog 800.000 vierkante meter kantoorruimte omgebouwd tot woonruimte, halverwege 2017 stond de teller pas op 206.000 vierkante meter. Volgens vastgoedspecialist Dynamis komt dat doordat het aantal panden dat makkelijk om te bouwen is afneemt.