Aantal scheefwoners stabiel

Geplaatst op: 23-06-2019

Juni 2019
BARNEVELD – Het aantal huurders in de gemeente Barneveld dat eigenlijk teveel verdient om in een sociale huurwoning te wonen neemt niet verder af. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen 2019, die onlangs gepubliceerd is.

14 procent van de sociale huurders in Barneveld is zo’n scheefwoner. De afgelopen jaren daalde het percentage scheefwoners gestaag, maar die afname is dus nu gestokt. In 2014 lag het percentage scheefwoners nog op 17,1 procent. Scheefwonen is in Barneveld nog altijd een groter probleem dan gemiddeld (12,0 procent) in Nederland.

Scheefwoners
Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor huishoudens met een maximaal inkomen van 40.349 euro per jaar. Maar wie door de jaren heen meer is gaan verdienen dan die grens, kan in principe in een goedkope huurwoning blijven wonen. Hierdoor moeten mensen die geen andere woonruimte kunnen betalen langer wachten.

Dat in Barneveld veel mensen met een relatief hoog inkomen blijven wonen in een goedkope huurwoning, heeft waarschijnlijk ook te maken met de hoge prijzen van koopwoningen in Barneveld. Wie net 41.000 euro verdient, kan minder dan 200.000 euro lenen. Op Funda staan nauwelijks huizen in die prijscategorie.

Betaalrisico
Barneveldse huurders geven gemiddeld 34,7 procent van hun nettoinkomen uit aan woonlasten. Bij huurders van een sociale huurwoning gaat het gemiddeld om een nettohuur van 457 euro per maand. Bij iets meer dan 1 op de 10 huurders is sprake van een betaalrisico. Zij verdienen te weinig om in hun uitgaven te voldoen.

Bij particuliere huurders ligt de zogenoemde woonquote op 39,4 procent. Zij betalen gemiddeld 983 euro per maand. Dat bedrag is opnieuw gestegen en ligt hoger dan in omliggende gemeenten in de regio FoodValley (891 euro) en in de rest van Nederland (863 euro).