Aantal scheefwoners daalt

Geplaatst op: 25-06-2018

BARNEVELD – Het aantal huurders in de gemeente Barneveld dat in een sociale huurwoning woont, terwijl ze hiervoor te veel verdienen is opnieuw gedaald.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen, die onlangs gepubliceerd is. In twee jaar tijd daalde het percentage zogenoemde scheefwoners van 17,4 naar 14,1 procent. Dat is nog wel altijd hoger dan het landelijke gemiddelde van 12,1 procent. De meest recente cijfers zijn die van 2016. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor huishoudens met een maximaal inkomen van 39.874 euro per jaar. Maar wie door de jaren heen meer is gaan verdienen dan die grens, kan in principe in een goedkope huurwoning blijven wonen. Hierdoor moeten mensen die geen andere woonruimte kunnen betalen langer wachten. Dat in Barneveld veel mensen met een relatief hoog inkomen blijven wonen in een goedkope huurwoning, heeft waarschijnlijk ook te maken met de hoge prijzen van koopwoningen in Barneveld. Wie net meer verdient dan de huurgrens, kan nog steeds moeilijk een hypotheek krijgen.
Huurders van een sociale huurwoning in de gemeente Barneveld besteden gemiddeld 31,2 procent van hun netto-inkomen aan woonlasten. Het gaat om 594 euro. Bij 1 op de 10 huurders is sprake van een betaalrisico. Zij verdienen te weinig om al in hun uitgaven te voldoen. Bij particuliere huurders ligt de zogenoemde woonquote op 39,5 procent. Zij betalen gemiddeld 937 euro per maand.Huurders van sociale huurwoningen in de gemeente Barneveld besteden ongeveer een derde van hun netto-inkomen aan woonlasten.