Nieuwbouw? Zo kies je een keuken!

Geplaatst op: 23-06-2020

Als je verhuist naar een nieuwbouwwoning, moet je duizend-en-één keuzes maken. Leuk natuurlijk, maar het kan ook best lastig zijn. Van Manen Keukens is regelmatig betrokken bij nieuwbouwprojecten en helpt kersverse woningbezitters om van hun keuken een droomplek te maken. We vroegen Josbert Goudriaan hoe hij dat aanpakt.

Waar begin je als je met deze mensen aan tafel zit?

Natuurlijk maken we eerst uitgebreid kennis. Daarna gaan we aan de slag. De basisvraag is altijd: wat vinden jullie belangrijk aan een keuken? Wordt het een plek waar er uitgebreid gekookt en getafeld gaat worden? Of moet het vooral praktisch zijn? Hoe ziet de gezinssamenstelling eruit? Welke apparaten kan je zeker niet missen in de keuken? En welke stijl en kleur heeft je voorkeur en past bij de rest van je inrichting? En bijvoorbeeld een heel praktische vraag: heb je al een tafel? Want dat is vrij bepalend voor de opstelling van de keuken. Wat is het formaat, hoeveel loopruimte blijft er over, waar kan die tafel staan? Zo krijgt een keuken tijdens een gesprek langzaam vorm.

Het lijkt me moeilijk om me een voorstelling te maken van een keuken die nog gebouwd moet worden.

Ja klopt. Daarom werken we met een 3D-programma waarin we de afmeting van de ruimte invoeren. Bij de start van het gesprek zien we op het scherm een lege 3D-ruimte. Daarin gaan we stukje bij beetje de afzonderlijke ‘puzzelstukjes’ invoeren en uiteindelijk tot in de detail de keuken inrichten. Tot de lichtpunten, stopcontacten en wandafwerking aan toe. Zo creeër je tijdens het gesprek een complete keuken die tot in de puntjes wordt gevisualiseerd. Dat helpt je enorm om er een realistische voorstelling van te maken.

Zie je momenteel opvallende trends?

Kookeilanden zijn nog altijd heel populair. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de leefkeuken: een plek waar niet alleen gekookt wordt, maar waar ruimte is voor gezellig samenzijn, huiswerk maken en noem het maar op. Met een eiland kook je met je gezicht naar je familie of vrienden toe. En het ziet er superstrak uit, dankzij de innovatieve afzuigers die de traditionele afzuigkappen vervangen. Bijvoorbeeld de Bora Pure die een kookveld en een kookveldafzuiging ineen combineert. Heel minimalistisch en effectief en met een heel stoer en strak design. Wat je momenteel ook veel ziet is de kleur zwart, in combinatie met steenachtige bladen.

Voor zo’n kookeiland moet je zeker een ruime keuken hebben?

Dat zou je denken, maar in een middenwoning wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een schiereiland: een keukeneiland dat met één zijde grenst aan de wand of het keukenblok. Dat biedt allerlei mogelijkheden om de keukenopstelling praktisch in te delen.

Oke, en dan is de keuken ingericht. En dan?

Dan krijgen de mensen kort daarop een definitief voorstel van ons, dat vervolgens richting aannemer gaat. Tussentijds kan er dan natuurlijk nog van alles aan gewijzigd worden, want meestal ben je alweer een jaar verder voordat de bouw wordt opgeleverd.

Wat hoor je terug van klanten?

Dat ze onze flexibiliteit en ons betrokken advies waarderen. En dat het super fijn is dat wij alles voor ze regelen. Extra leidingen die nodig zijn, de plek waar de lichtpunten moeten komen, extra stopcontacten: we geven het door aan de aannemer en controleren tijdens de bouw of het correct gebeurt. Of het nu gaat om een appartementencomplex, zorginstelling, school, luxe villa of middenwoning: onze werkwijze is altijd hetzelfde en dat wordt gewaardeerd. Daar zijn we natuurlijk trots op!

Waarom de Bora Pure zo populair is bij Van Manen

Vraag aan Josbert Goudriaan wat een populaire ontwikkeling is in de keuken, en je krijgt een kort antwoord: Bora Pure. Een hightech inductiekookplaat met een super effectief afzuigsysteem. Er is keuze uit zes kleuren, dus altijd passend in jouw keuken.
Wat maakt Bora Pure zo populair? “In de eerste plaats zijn looks. Het design is opvallend en is een echte eyecatcher in je keuken. Bovendien is hij muisstil, waardoor je tijdens het koken gewoon lekker kunt doorpraten. En hij is ook super praktisch. Niet alleen omdat alle geuren meteen worden afgevoerd, hij is ook zeer minimaltisch zodat er maximale bergruimte overblijft. Veel plaats dus voor keukengerei, wat vooral in kleine keukens een enorm voordeel is.

Ook fijn: koken met een gebogen hoofd zodat je je hoofd niet stoot is verleden tijd. Met de innovatieve kookveldafzuiging is het gedaan met gevaarlijke hoeken en randen op hoofdhoogte!

Van Manen Keukens | Dr. Willem Dreeslaan 2 | Barneveld I 0342-40 53 63 | www.vanmanenkeukens.nl
Lees meer over Van Manen Keukens