Gratis koken is de toekomst

Geplaatst op: 08-02-2019

BARNEVELD – De gasloze woning zet de wereld van keukens op z’n kop. De gaskookplaat maakt plaats voor inductie en verandert daarmee compleet onze manier van koken. Volgens John van Ginkel van Van Ginkel Keukens heeft dat alleen maar voordelen. En wordt koken niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper!

Net als de rest van Nederland moet Barneveld binnen enkele jaren van het aardgas af. Hoewel we praten over een periode van vijftien tot twintig jaar, worden de eerste gasloze woningen in Barneveld al dit jaar opgeleverd. Er is dan ook steeds meer vraag naar gasloze oplossingen in de keuken. Niet alleen bij nieuwbouw. Maar ook in de bestaande bouw worden keukens steeds vaker van het gas gehaald. Een slimme keuze, vindt John van Ginkel. Volgens de eigenaar van Van Ginkel Keukens is een gasloze keuken voor veel huiseigenaren namelijk een stuk voordeliger. “Hoe minder gas er wordt gebru ikt, des te meer energie het kost”, legt hij uit. “Woningen die beschikken over zonnepanelen halen daar hun voordeel uit. De energie die de zonnepanelen opwekken is voldoende om de keuken dagelijks te kunnen gebruiken. Koken zonder gas wordt daardoor steeds goedkoper. En op den duur misschien zelfs gratis.”

Koken als een pro!
Dat financiële voordeel is niet de enige reden om de huidige keuken te vervangen voor een gasloze variant. De moderne elektrische keuken biedt namelijk tal van mogelijkheden die je het liefst morgen al wilt gebruiken, vertelt John enthousiast. “Denk bijvoorbeeld aan de inductiekookplaat die je volledig naar eigen wens kunt inrichten. Eerder bestond deze standaard uit één glasplaat met vier zones. Maar inmiddels kies je de modules zelf. Daarbij hoort een grillplaat of uitbreiding met een gaspit ook tot de mogelijkheden. Deze wordt aan een propaangasfles onder de plaat gekoppeld en kan je dus ook gemakkelijk vervangen.”

De uitbreiding met gaspit valt vooral bij hobbykoks in de smaak. Want hoewel steeds meer woningen overgaan op inductie, blijven de meeste koks voorkeur houden voor gas. Dat heeft volgens de keukenexpert alles te maken met de kwetsbaarheid van de inductieplaat. “Het is en blijft een glasplaat”, vervolgt John. “Die is niet bestand tegen het geweld waarmee er bijvoorbeeld wordt gewokt. Eén gaspit in de inductiekookplaat biedt dan het alternatief. Je kunt blijven wokken en kookt voor de rest geheel zon der gas.”

Energie besparen
Liggen de zonnepanelen (nog) niet op het dak en wil je geen torenhoge energierekening? Dan kun je daar in de keuken op inspelen, tipt John. “Bijvoorbeeld met een afzuigsysteem in de kookplaat. Deze zuigt de kookluchten op en zuivert ze, zodat de lucht door het recirculatiesysteem kan worden verspreid. De warme (en schone!) lucht circuleert vervolgens in de ruimte en zal deze dus ook verwarmen. Dat betekent dat de verwarming omlaag kan in de keuken en de ruimtes daaromheen. Een duurzame en praktische oplossing.”

De keuken van de toekomst?
Of de gasloze keuken zoals we deze nu kennen in de toekomst nog steeds op elektra functioneert, weet John niet. De keukenexpert vraagt zich überhaupt af hoe de toekomst van de keuken en het koken eruitziet. “Er zijn nu al zoveel hulpmiddelen”, vertelt hij. “Mijn dochter kocht laatst een huis en hoefde niet eens een kookplaat. Zij heeft aan een stoomoven wel genoeg. En ze heeft nog gelijk ook. De stoomoven maakt alles voor je klaar. Je hoeft er niet eens bij te blijven staan. Je kunt je spullen opruimen, douchen of desnoods de hond uitlaten. Al met al scheelt dat een hoop tijd. Het zou mij daarom niet verbazen als onze keukenapparatuur het koken over enkele jaren van ons overneemt. Dan hoeven we helemaal niks meer te doen. Maar hoe dat uitpakt zien we vanzelf.”

Meten is eten? Als het aan Miele ligt wél!

Dat robotisering onze levens beïnvloedt wisten we al. Maar dat er in de toekomst chips komen die onze voedingswaarden aflezen klinkt nog wel héél futuristisch. Toch is dat volgens keukenfabrikant Miele wel de kant die we op gaan.

Dat vertelt John van Ginkel. De eigenaar van Van Ginkel Keukens bezocht onlangs een congres van Miele waar de fabrikant de betreffende chip demonstreerde. “Een van hun medewerkers heeft er al één”, vertelt John. “De chip zit onder zijn huid en is nauwelijks te zien. Het meet precies wat de medewerker eet of drinkt en geeft inzicht in de voedingsstoffen waar een tekort of overmaat aan is. Dat betekent ook dat je maaltijden daar op aan kan passen en je lichaam altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt. Zo eet je altijd wat goed voor je is. Maar of we dat moeten willen, vraag ik mij af.”

Lees meer over Van Ginkel Keukens

Andere Reportages