Van Ginkel Keukens viert zestig jarig jubileum met Eigenstijl Wonen

Geplaatst op: 19-08-2018

BARNEVELD – Van vaatwasser en stoomoven tot de nieuwste Quooker. De moderne keuken kan niet meer zonder apparatuur. Vroeger was dat wel anders. Daar weten ze bij Van Ginkel Keukens alles van. Het familiebedrijf bestaat in november zestig jaar en dat wordt gevierd met een groot culinair woonfestival in Barneveld.

Op zaterdag 10 november verandert de Marconistraat in Barneveld voor één dag in het decor van het grote culinaire woonfestival van Van Ginkel Keukens. Met sfeervolle vuurkorven, demonstraties, kraampjes met leuke woonaccessoires en diverse eet- en drinktentjes wordt het woonfestival een feest voor jong en oud. Eigenstijl Wonen doet ook mee aan het festival. Samen met hun mooie interieurmerken wordt het volgens John van Ginkel een dag vol informatie en inspiratie op het gebied van koken en wonen. “Tussen negen en vijf is er van alles te beleven”, vertelt John. “Van koekjes bakken voor kinderen en winkelen bij de woonstands van PTMD of Brynxz tot leuke aanbiedingen van merken zoals Quooker. Daar bespaar je tijdens het culinair woonfestival ruim zevenhonderd euro op. Een leuke meepakker! Terwijl je kijkt wordt er muziek gespeeld en kun je genieten van de hapjes van onze smokey barbecue en warme drankjes zoals chocolademelk en glühwein. Gezellig toch?”

Gratis workshops van topkoks
De toegang tot het culinair woonfestival is gratis. Bezoekers betalen enkel voor hun consumpties door middel van muntjes ter waarde van €1,50. Ook de activiteiten zijn dus vrij toegankelijk, legt John uit. “Er zijn de hele dag door leuke workshops en productdemonstraties van koks van onze topmerken. Koken in de moderne keuken is namelijk een vak apart. Je kunt het zien als een ‘game’. Druk op de juiste knoppen en speel het spel uit. Hoewel veel huishoudens inmiddels beschikken over moderne apparatuur, weten veel mensen niet precies welke functies en mogelijkheden zij hebben. Tijdens de productdemonstraties kom je daar achter. Het is namelijk heel simpel. Bij de bereiding van een rollade in de stoomoven kun je bijvoorbeeld gewoon het programma ‘rollade’ selecteren. De oven stelt automatisch de juiste temperatuur en tijd in en jij hebt er geen omkijken meer naar. Daardoor is koken voor iedereen toegankelijk geworden. Zelfs een kind van een jaar of acht kan een maaltijd bereiden. Voor mensen die minder bedreven zijn in de keuken is dat handig. Je kunt het jezelf namelijk zo gemakkelijk mogelijk maken. Onze topkoks geven tips en tricks zodat je direct aan de slag kunt. Wie weet staat er dan ‘s avonds een heerlijke rollade op tafel.”

Van functioneel naar leefkeuken
Tijdens het culinaire woonfestival wordt uitgebreid stilgestaan bij het jubileum van de winkel die zestig jaar geleden werd opgericht door John’s vader. Een tijd waarin ‘de keuken’ een totaal verschillende betekenis had, vertelt John. “Niet alleen de stijl en apparatuur is veranderd. Ook de beleving van de ruimte is totaal anders. Tegenwoordig vormt de keuken het hart van het huis. Het is de plek waar het gezin samenkomt, ontspant en contact met elkaar maakt”, vertelt John. “Ik spreek regelmatig ouders die aangeven in de keuken pas echt met hun kinderen praten. De keuken is een leefruimte geworden en zo wordt het ook ingericht. Zo zie je in bijna alle keukens tegenwoordig een kookeiland met barkrukken en wordt er steeds vaker gekozen voor de toevoeging van een open haard of eettafel met meer dan acht zitplaatsen. Allemaal zo dicht mogelijk bij de kookvoorziening, zodat er tijdens het koken verder gepraat kan worden. Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat de vrouw kookt. Negen van de tien keer is de afspraak: wie als eerste thuis is, kookt. Dat is een grote verandering ten opzichte van vroeger. Daar had mijn vader zestig jaar geleden toch raar van opgekeken.”

Meer informatie over het culinair woonfestival van Van Ginkel Keukens vind je op de website of social media van de keukenspecialist.

Koken op gas verleden tijd?

Denk jij bij ‘koken’ ook automatisch aan het pannetje op het vuur? Grote kans dat onze kinderen en kleinkinderen die associatie niet meer maken. Nu steeds minder woningen worden aangesloten op aardgas, wordt het koken op gas verleden tijd.

We moeten verduurzamen en dat geldt ook voor onze woningen. Koken op gas is niet langer maatschappelijk verantwoord en daarom moet het anders. We gaan koken op inductieplaten en dat heeft volgens John van Ginkel van Van Ginkel Keukens vele voordelen. Bijvoorbeeld de snelheid waarmee je kookt. Inductieplaten worden namelijk een stuk sneller warm en blijven continu op dezelfde temperatuur. Daardoor staat je maaltijd in no-time op tafel. Dat scheelt dus niet alleen energie, maar ook tijd. Ook is koken op inductie volgens John een stuk veiliger. Er is geen open vuur en dat maakt het risico op ongelukken dus veel kleiner!

Lees meer over Van Ginkel Keukens