Actieplan voor woningmarkt

Geplaatst op: 12-11-2019

November 2019

BARNEVELD/ARNHEM – De provincie Gelderland werkt aan een actieplan om de krapte op de Gelderse woningmarkt op te lossen.

Doel is om op korte termijn extra betaalbare koopwoningen (tot 310.000 euro), sociale huurwoningen (tot 640 euro huur) en woningen met een middeldure huur (tot 850 euro) te realiseren.

De provincie ziet een breed scala aan mogelijke maatregelen om woningbouw te versnellen. Het gaat bijvoorbeeld om het beschikbaar stellen van kennis of subsidies, waarmee gemeenten ambtenaren kunnen inhuren die zich bezighouden met voorbereidingen van woningbouw. Mogelijk gaat de provincie ook mee-investeren in nieuwbouwprojecten met betaalbare woningen, die anders mogelijk niet van de grond komen.

Het Actieplan Wonen is noodzakelijk omdat de vraag naar huizen in Gelderland sneller toeneemt dan verwacht. Tot 2030 moeten er niet 71.000 maar 83.000 woningen bijkomen, verwacht de provincie nu. “Twintigers willen nu echt het huis uit, mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen, er komen meer arbeidsmigranten en steeds meer mensen gaan alleen wonen”, schetst gedeputeerde Peter Kerris in een brief, waarin gehint wordt op een miljoeneninvestering in de Gelderse woningmarkt.
De provincie is niet de enige die een woningtekort ziet aankomen. Eerder dit jaar voorspelde ABN AMRO al dat de gemeente Barneveld te weinig huizen bouwt om te voldoen aan de toekomstige vraag. Volgens de onderzoekers komt Barneveld daardoor in 2030 ruim 450 huizen tekort.