Barnevelders verhuizen minder

Geplaatst op: 28-03-2019

BARNEVELD – Er zijn vorig jaar minder mensen verhuisd binnen de gemeente Barneveld. Ook kwamen er minder mensen van buitenaf hier wonen, terwijl er juist meer Barnevelders besloten om elders in Nederland een woning te kopen of te huren.

Dat blijkt uit nieuwe verhuiscijfers van het CBS. In totaal verhuisden er vorig 3426 mensen binnen de gemeente Barneveld. In 2017 waren dat er nog 4135, een afname van ruim 17 procent. Het dalende aantal verhuizingen is een nieuw signaal dat de woningmarkt in Barneveld stagneert door het beperkte aanbod en de stijgende huizenprijzen.

1915 Barnevelders besloten in 2018 om hun geluk elders in Nederland te beproeven. Dat zijn er bijna 4 procent meer dan in 2017, toen 1844 inwoners verhuisden naar een andere gemeente. 2053 mensen kwamen in 2018 hier wonen vanuit een andere gemeente. Dat zijn er minder dan een jaar eerder, toen nog 2352 mensen zich vestigden in de gemeente Barneveld.

Het CBS ziet naast de krapte op de woningmarkt ook andere oorzaken voor het dalende aantal verhuizingen. De onderzoekers denken dat veel gezinnen die in de crisis geen huis konden kopen, dat inmiddels wel gedaan hebben. Ook de dalende instroom van asielzoekers vanuit azc’s richting gemeenten zou bijdragen aan een lager aantal verhuisbewegingen.