Barneveld stelt energievraagbaak aan

Geplaatst op: 17-10-2016

September 2016

Wie zijn huis energiezuiniger wil maken of zelf duurzame energie wil opwekken kan sinds kort terecht bij Teun van Roekel, de energievraagbaak van de gemeente Barneveld. Een kennismaking met een gedreven verbinder die technische kennis combineert met belangstelling voor mensen.

Het energieloket is zes dagen per week telefonisch en via mail te bereiken. Inwoners van de gemeente kunnen bij vraagbaak Teun van Roekel terecht met al hun vragen rond energie. Van Roekel raakte al tijdens zijn HTS-opleiding Elektrotechniek geïnteresseerd in duurzame technieken. Rond dezelfde tijd verscheen de film An Inconvenient Truth van de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore over de opwarming van de aarde.

,,Voor mij was duidelijk dat het zo niet kon doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat leverde meteen een mooie uitdaging op in de vrij traditioneel ingestelde bouwwereld. Daar hou ik wel van.” De geboren en getogen Edenaar werkte vervolgens jarenlang als installateur en adviseur in de bouwsector, met duurzaamheid als specialisme.

Bij het energieloket combineert Van Roekel zijn persoonlijke drijfveren met zijn ruime kennis en ervaring op het gebied van bouwen en duurzaamheid. Sinds april van dit jaar beantwoordt hij uiteenlopende energievragen van inwoners. ,,De één is geschrokken van de energierekening, een ander zit middenin een verbouwing, een derde kwam op het idee door de buren”, vertelt Van Roekel. ,,Ik probeer hun belangrijkste motivatie te achterhalen, bijvoorbeeld duurzaamheid of kostenbesparing, en van daaruit mensen verder te helpen.”
teun-van-roekel-energie-vraagbaak

Wegwijzer
Het energieloket is in de woorden van Van Roekel vooral een ‘wegwijzer’ die ervoor zorgt dat mensen de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om zelf keuzes te maken. ,,Ik help ze bij het stellen van de juiste vragen. Bijvoorbeeld of isolatie in hun specifieke geval wellicht kosteneffectiever is dan zonnepanelen of een zonneboiler. Of welke criteria ze kunnen hanteren bij het selecteren van een installateur.”

Verbinder
Ook brengt Van Roekel inwoners desgewenst met elkaar in contact om ervaringen uit te wisselen. ,,Fantastisch vind ik het om zo’n verbinding tot stand te brengen en te zien wat dat oplevert. Sowieso valt het enthousiasme op, niet alleen bij de groeiende groep burgers die de weg naar het loket vindt, maar ook bij collega’s, gemeenten en bedrijven. Steeds meer mensen zie ik duurza