1 op 6 Barnevelders verdient teveel voor sociale huurwoning

Geplaatst op: 03-11-2016

November 2016

BARNEVELD – Een op de zes Barnevelders die in een sociale huurwoning woont, verdient daar eigenlijk te veel voor. Dat is meer dan gemiddeld in Nederland.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Lokale Monitor Wonen. Daarmee is voor het eerst openbaar gemaakt hoe groot de ‘scheefwoonproblematiek’ in Nederland op lokaal niveau is.

Bovengemiddeld
Er is sprake van scheefhuur als een huurder meer dan 38.690 euro per jaar verdient en minder dan 700 euro huur per maand betaalt. Het percentage scheefhuurders ligt in Nederland op 13,8 procent. Barneveld zit daar met 16,9 procent boven. Ook in omliggende gemeenten als Amersfoort (15,4 procent), Nijkerk (15,2 procent) en Scherpenzeel (17,2 procent) zijn relatief veel scheefhuurders.

Doorstroming
Scheefhuurders houden goedkope woningen bezet die bedoeld zijn voor mensen met een laag inkomen. Dat komt mede doordat de alternatieven voor deze groep beperkt zijn. Duurdere huurwoningen in de vrije sector zijn schaars en een koopwoning soms te duur, nu de hypotheekregels steeds strenger worden.

Inhaalslag
De komende jaren gloort er echter licht voor mensen met een laag of middeninkomen. Barneveld wil de bouw van betaalbare woningen namelijk flink opschroeven. In 2017, 2018 en 2019 moeten er jaarlijks 146 sociale huurwoningen en 62 sociale koopwoningen tot 200.000 euro bijkomen.

Prioriteit
Het aanpakken van scheefhuur is één van de doelen van de nieuwe Woonvisie, die de gemeente Barneveld recent opstelde. Naast het bouwen van betaalbare woningen stelt de gemeente voor om de komende jaren ook een (deels) inkomensafhankelijk huurbeleid te voeren en/of te werken met tijdelijke huurcontracten
De Lokale Monitor Wonen is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse gemeenten, Aedes en de Woonbond. Voor de monitor zijn ook gegevens van de Belastingdienst gebruikt. De cijfers gaan over 2014.